אפרת מגן | 14.10.2024
נאמנות לקוחות לא רק מה שחשבתם
"זאת לא נאמנות" ככה מסכמת הנציגה מחברת הטלוויזיה המסורתית את התסכול שלה מהלקוחות, שמבקשים להתנתק, בקמפיין של free tv .אז אני כאן לשירותך, נציגה יקרה, לספר לך איך מייצרים נאמנות לקוחות, ואספר לך גם למה לקוחות לא נאמנים. לפני הכול תביני למה אנשים בוחרים להישאר נאמנים למותג/לחברה, חלק מהם יכולים להפתיע אותך:
הכי זול
חברות שמציעות את המוצרים/שירותים בזול. הם לרוב יפנו לקהל הרחב ביותר, וידברו רק על המחירים שלהם. המוניטין שלהם מתרכז לקנות הרבה במעט. גם אם רמי לוי אינו מציע תמיד המוצר הזול ביותר, הוא דואג לשמר את המוניטין בסלוגן "הסל הזול ביותר במדינה", בסיפור המרגש על פתיחת העסק, בהזמנת סקרים לקראת החגים, יצירת מבצעים קיצוניים (עוף בשקל היה מהלך שיווקי מבריק ליצירת המוניטין הזה, שעלה לרמי לוי מעל 1,000,000 ש"ח). מותגים מצטיינים בארץ תחת קטגוריה הזו הם כאמור רמי לוי ומקס סטוק. ובחו"ל Shein ו AliExpress, Primark
הכי נוח
חברות שקהל הלקוחות שלהם רוכש מהם, כי זה נוח. קרוב, חוסך זמן, פשוט. לרוב קהל הלקוחות שלהם יהיו אנשים, שיהיו מוכנים לשלם יותר למען הנוחות והחסכון בזמן. מותגים תחת הקטגוריה הזו הם חנויות הנוחות בתחנות דלק, הסופרים השכונתיים, Wolt
הכי מיוחד ומבודל
מותגים עם בידול וערך מיוחד במוצרים או בשירותים שלהם. קהל הלקוחות שלהם נאמן, כי הם לא יכולים לתפיסתם אין חלופה. המוניטין שלהם שם במרכז ייחודיות וקהילת לקוחות. כל חברה שיצרה לעצמה מוניטין עם ערך/ערכים ייחודיים בעיניי לקוחות. זה ערך מאוד סובייקטיבי, שנובע לרוב מחיבור רגשי, אמוציונלי למותג. עוד בקטגוריה הזו ניתן למצוא מסעדות שף, מותגי אופנה של מעצבים, אומנים ויוצרים ואפילו רופאים מומחים .מותגים מצטיינים בקטגוריה זו בארץ אוסם, אל על ומותגים בינלאומיים בקטגוריה הזו הם Apple, Disney, Harley Davidson
חוויית לקוח טובה ואיכותית
מותגים שגורמים ללקוחות שלהם לחוויה טובה. המשפט של מאיה אנג’לו, "אנשים ישכחו מה אמרת, אנשים ישכחו מה עשית, אבל אנשים לעולם לא ישכחו כיצד גרמת להם להרגיש". לקוחות חוזרים למקום, שממנו בעבר הרגישו טוב, שהיה להם נעים ויעיל לאורך כל ההתקשרות עם חברה, וכמובן, גם שהתייחסו אליהם בהתאם ומעבר למה שהם ציפו. מחקרים מראים, כי מעל 85% מהלקוחות מוכנים לשלם יותר על חוויית לקוח טובה. מותגים שמאוד ממוקדים ביצירת חוויית לקוח מעבר לציפיות. תחת קטגוריה זו גאים להיות בארץ נספרסו, מלון המלך דוד. בחו"ל Amazon, Disney, Southwest Airlines
הכי מוכר
כמה קשה לאנשים לעשות שינוי. הם מעדיפים את המוכר (לא תמיד הטוב) ככה אין הפתעות, הוא יודע מה הוא מקבל. הוא כבר רגיל לתהליך, לטעם, לשיטה. הוא מרגיש בטוח ושגרה וגם מונע "בעיות". שאול אמסטרדמסקי ערך כתבה על מותגים בסופר. ושאל לקוחות, מדוע הם קונים מותג במחיר גבוה, בו בזמן שיש חלופה דומה וזולה יותר. טענתם הייתה, ש"לטעם של במבה או ביסלי אין תחליף, כי את זה אני מכירה עוד מהזמן, שאני הייתי ילדה". זה מה שהם מכירים ויודעים. והם גם חוששים מעוד דבר, אם הם לא יביאו את המותג המוכר, הילדים לא יאכלו, יעשו בעיות והם מעדיפים למנוע את הבלאגן ולשמור על שלום בית. אני לא יודעת כמה זה הילדים, כי אנחנו מכירים את העובדה שאנשים קונים עם הרגש ומצדיקים עם השכל. דרך אגב, את אותה תשובה (בלי לערב את הילדים) גם אמרה על חומרי ניקוי. מותגים מובילים בקטגוריה: מותגי מזון ותיקים, הספר שאני הולך אליו 40 שנה…
קשיי יציאה
קשיי יציאה מותגים שלקוחותיהם נשארים נאמנים, רק בגלל שלעבור למקום אחר יכול להיות מורכב או כרוך במאמץ (גם אם מינימלי) . הלקוח שלהם מספר לעצמו, שאותם הוא מכיר, גם אם לא מקבל את היחס או את המחיר הכי טוב. המחשבה על יכולת הפסד או חרטה אחרי תהליך המעבר "הקשה", גורמת להם להישאר נאמנים על אף האפשרות שלהם לקבל מוצר/יחס/מחיר טוב יותר. אחת הדרכים של החברות עצמן "להילחם" על לקוחות אלה, היא להציע ללקוחות חדשים הצעה מאוד אטרקטיבית, בכך להסכים לתחושת ה"אי נוחות" הרגעית. ענפים שנפוצים בקטגוריה הזו בנקים, חברות תקשורת וטלוויזיה, חברות ביטוח וכיוצ"ב.
הרגולטור כבר שנים מנסה להתמודד עם נאמנות מתוך הרגל. באוקטובר 2008 נכנס לתוקף תיקון בחוק הגנת הצרכן, המורה לכל חברות התקשורת לנתק תוך 3 ימים כל לקוח שמבקש. מהלך נוסף הוא בתיקון של חוק הבנקאות בספטמבר 2021, בו המדינה הקלה משמעותית את המעבר בין הבנקים. על פי התיקון, הבנקים (הישן והחדש) בעצמם ינהלו את כל תהליך המעבר. כל מה שעל הלקוח לעשות הוא לפתוח חשבון בבנק הרצוי, ולבקש מהם לבצע את הניוד, שחייב להתבצע תוך 7 ימים.
היעדר אלטרנטיבה
נאמנות שאינה חיובית, מכיוון שהלקוח שבוי. אין לו יכולת בחירה, כך שלמעשה, ניכפת על הלקוח הנאמנות בהיעדר אלטרנטיבות או היצע מצומצם. מותגים מונופוליסטיים השולטים בשוק, יש שליטה בלעדית בגובה המחירים, בזמן או באופן מתן השירות או אספקת המוצר. אין איום או קיים איום זניח על המותג, ולכן אין הרבה שינויים, התייעלות או התאמת לצרכים או רצונות הלקוח.
נאמנות מבוססת על תפיסה סובייקטיבית. כשחברה בוחרת להשקיע במיתוג מבוסס אחד הערכים האלה, הם מפתחים אסטרטגיה שתעמיק או תפריך המוניטין שהיא מעוניינת לחזק. נאמנות לקוחות הוא לרוב אקט מאוד חיובי, בו הלקוחות מביעים שביעות רצון מהחברה אליה הם בוחרים לחזור. לקוחות נאמנים הרבה פעמים גם הופכים לשגרירים ממליצים, וכך שההשקעה להבאת לקוחות חדשים יכולה להיות זולה יותר, אם יתבצעו באמצעות לקוחות מרוצים.
זה הזמן לבנות תהליך מכירה אפקטיבי, אני כאן לרשותך
שיחות מכירה שלך, היא שיחת התאמה. שיחות מומחה מתבססות על הידע וההבנה המעמיקה שלך בתוצאות. ההיכרות והניסיון שלך בתועלות והפתרונות שהמוצר או השירות שלך נותנים ללקוח, יכולים להיות הבסיס החזק שלך להוכחה ועדות, שכדאי.